Literatuur
2018
- Bergh, Dieter van den, "Eén grote e-bike-chaos. Tel Aviv, de hoofdstad van de e-bike". In: VogelVrije Fietser (periodiek van de Fietsersbond) [ISSN 0166-0276], Winter-2018 [jrg. 43, nr 1], blz. 26-29 (Nergens wordt zoveel gebruik gemaakt van de e-bike als in Tel Aviv. Het is daar het snelste vervoersmiddel en dat geeft veel problemen. De e-bike mag officieel 25 kilometer per uur, vertelt een e-biker. Maar, zo zegt hij, "natuurlijk gaat hij harder. Je kunt ze makkelijk opvoeren, al is dat officieel verboden. Als ik meetrap ga ik misschien iets harder, maar meestal die ik dat niet." De meeste e-bikes zijn opgevoerd en rijden soms wel 50 km per uur. Niemand draagt een helm, dat is niet verplicht. Omdat er zoveel ongelukken gebeuren, is 135 km fietspad aangelegd in de stad. Gewoon fietsen komt bijna niet meer voor, "te warm" in de zomer. Een echte fietser ergert zich behoorlijk aan de e-bikes: "Eerst had je hier de scooters, nu zijn het de e-bikes." Ze geven wel minder vervuiling, maar je hoort ze niet aankomen en ze schieten overal vandaan. Er zijn wel regels, maar geen handhaving.)
- Broer, Karin, "Uitbuiting en verwoesting voor onze e-bikes? Dubieuze herkomst van grondstoffem in accu's". In: VogelVrije Fietser (periodiek van de Fietsersbond) [ISSN 0166-0276], Winter-2018 [jrg. 43, nr 1], blz. 42 (De benodigde grondstoffen zijn o.a. kobalt, lithium, tantaal en grafiet. The Washington Post deed onderzoek hiernaar, ook naar de werkomstandigheden, maar dat is niet gemakkelijk. Veel wordt verhullend 'artisanal mining' ('ambachtelijke mijnbouw') genoemd. In Congo bijvoorbeeld, waar het meeste kobalt vandaan komt, wordt in vaak illegale mijnen in verschikkelijke omstandigheden gewerkt. Mijnwerkers verdienen 2 à 3 dollar per dag, Amnesty International probeerde vergeefs de daar veel voorkomende kinderarbeid te stoppen. Er gebeuren veel ongelukken.)
- Marijnissen, Hans, "Wat moeten we met een fietssnelweg? IJsselstreek moet de snelle toerist zien te vangen". In: Trouw, 16-03-2018, blz. 9 (De VVD-lijsttrekker uit Olst-Wijhe wil een fietssnelweg naar Zwolle, langs het spoor. De partij Gemeentebelangen in die plaats vindt de weg over de dijk voldoende en veel mooier voor fietsers. De VVD wil forenzen uit de auto halen en op de speed-bike. Die zijn niet gewenst op de dijk: "Dat zou levensgevaarlijk worden. Die nieuwe fietsen kunnen 45 kilometer per uur, terwijl ze geen geluid maken. Voor mensen die vaart willen maken wordt er in Nederland daarom een netwerk aangelegd van fietssnelwegen die het kenmerk hebben dat ze vrijliggend zijn en geen kruisingen kennen." Zo krijg je ook meer toeristen in Olst-Wijhe.)